Йорданка Фандъкова: Не ме е страх от битката с Мая Манолова

Йорданка Фандъкова: Не ме е страх от битката с Мая Манолова
A A+ A++ A

Не ме е страх от битката с Мая Манолова. Не ме учудва кандидатурата й. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод кандидатурата на омбудсмана за нейния пост на Местни избори 2019.

Пред bTV тя изтъкна, че отдавна се е знаело за намерението на Мая Манолова да се бори за кметския пост на столицата, както и за това, че БСП ще я подкрепят.

"Всеки кандидат има и положителни и отрицателни черти. Не ме учудва кандидатурата ѝ. Беше време да кажем на хората какво правим и какво имаме намерение да правим. Важно е какво ще се представи“. Тя се съгласи на евентуален дебат с Мая Манолова.

"Решението ми е плод на анализ и размисъл, не е спонтанно. То се основава на факта, че работата за града е един сериозен ангажимент. Получавах доверието на хората през всички тези години, което ни позволи да ускорим темпото на развитие на София", посочи Фандъкова, който в понеделник обяви официално, че се кандидатира за нов мандат..

"През последните години София се развива и променя и това не е резултат на приказки, а на много работа. Основната ми мотивация е отговорността към града и хората", допълни тя. По думите на кмета работата за града е "бягане на дълго разстояние".

"Това не е спринт и затова е важно да се поддържа темпото и да се постигат резултати", заяви кметът на София.

Фандъкова е получила подкрепата на всички структури на ГЕРБ в София, но заяви, че решението й е лично. Премиерът Бойко Борисов я е подкрепил и тя му благодари за това.

Според столичния кмет има нужда от нови хора, идеи и енергия и затова в новия екип е поканила водещи експерти в различни сфери на града.

Във връзка с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и скандалите, които станаха около него, Фандъкова заяви, че проблеми е имало както в проекта, така и в изпълнението му.

"Аз никога не съм бягала от тази отговорност. По мое настояване проектът беше променян. Направих си изводите, имала съм пропуски, бъркала съм в преценки за хора и ситуации. Но допълнителна мотивация са изводите, които съм си направила", заяви тя.

"Доказала съм, че нямам никакви обвързаности. Абсолютно безкомпромисна съм била към всички. По мои сигнали са правени тежки проверки в общината и в районните администрация. Това е начинът да се борим срещу негативните явления", на мнение е Фандъкова.

В понеделник тя посочи трите големи задачи в новата програма. Първата - работата за кварталите, а именно малките улици, междублоковите пространства и паркирането. Втората - развитието на София като зелен и чист град, а третата - активното въвеждане на технологиите в работата на общината.

Предвиждат се осем нови парка в кварталите, както и да бъде изграден зеленият ринг на София - изграждането на линеен парк по бившите жп линии. Вече има завършен идеен проект за над 3 км от това трасе. Продължават проучванията на останалите трасета. Предвиждат се велоалеи и пешеходни пространства по цялото протежение на този ринг.

В края на месец октомври пък трябва да бъде завършено строителството на първия етап от третата линия на метрото. В средата на следващата година трябва да бъдат завършени 4-те км, които се строят в кв. "Овча купел" заедно с буферни паркинги и връзка с жп линията.

"И в следващите години проектът за метрото трябва да остане стратегическият и да продължи да се развива. По никакъв начин не трябва да се спира строителството. Не го допуснах за 10 г., което не беше лесно", заяви Йорданка Фандъкова.

"Проблемът с чистотата на въздуха е най-голямата ми грижа в момента. Успяхме да защитим два големи проекта за около 60 млн. лв. за подмяна на печките на дърва и въглища на една трета от домакинствата в София. Това е и една от основните задачи през следващите години - да се завърши този проект. През зимата най-големият замърсител безспорно е отоплението. Засилихме и контрола върху горенето на различни отпадъци сериозно. Над 1000 са актовете само за миналия сезон", обясни Фандъкова.

До края на годината предстои създаването на общинската система за мониторинг с 22 нови станции, които ще следят чистотата на въздуха в София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"