Полицаите пак заплашват с протест за по-високи заплати

Полицаите пак заплашват с протест за по-високи заплати
Синдикатът посочва още, че няма време, желание и възможност да провежда преговори още 6 месеца, тъй като е наложително исканията на полицаите да бъдат отразени в бюджета на МВР за 2013 г. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Полицаите отново готвят протести с искане за увеличение на заплатите заради неизпълненото обещание от 2—8 г. за 25-процентен скок на заплащането

Едва няколко дена, след като стана ясно, че МВР иска поредна актуализация на рекордния си бюджет от близо 1 млрд. лева, най-големият синдикат в силовото ведомство обяви в понеделник за пореден път протестна готовност, предаде Медиапул.

От Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) вече настояват и на колегите им да бъде разрешено да получават странични доходи, т.е. в свободното си време да могат да работят частно.

„Това предложение е продиктувано от лошото материално състояние на служителите и факта, че настъпилите промени в това отношение през последните години са влошили положението на служителите в системата. От СФСМВР напомнят на министъра, че има много добри практики в страни членки на Европейския съюз, в които получаването на допълнителни доходи е държавна политика и е законодателно уредено", се казва в официална позиция на профсъюза, изпратена до медиите.

Синдикалистите искат и „изпълване с реален смисъл на термина физическа неприкосновеност" в Закона за МВР (ЗМВР)", като посочват, че в момента забраната за посегателство над полицай „би могла да се определи като законова забрана за влизане във физически контакт със служител на МВР".

Това според федерацията обаче води най-често до глоби от по 200-300 лева за нападателите, вместо до по-тежки санкции.

За пореден път се настоява и за ограничаване на извънредния труд в силовото ведомство, който се компенсира с допълнителен годишен отпуск, вместо с пари.

„Решението на този проблем може да се търси в две посоки – в ограничаване на извънредния труд до време, за което ЗМВР позволява да бъде компенсиран, или премахване на ограниченията за компенсиране на извънредния труд", пише още в съобщението.

От ръководството на МВР вече неведнъж обявиха, че няма как служителите му да бъдат обезщетявани за извънредните си часове на работа, тъй като имат редица други социални придобивки.

По тази причина синдикалистите заведоха дело пред Комисията за защита от дискриминация, по което все още няма решение.

От организацията отбелязват, че вече е насрочена среща за обсъждане на въпросните искания в сряда и че „очакват реални резултати от преговорния процес през месец септември".

„В случай, че резултатите от двустранните преговори не удовлетворяват членовете на синдиката, те са готови да предприемат протестни действия съгласно правото им по ЗМВР и споразумението им с министъра на вътрешните работи. Основните мотиви за поставяне на този ултиматум от страна на Федерацията пред ръководството на МВР е, че в последните 3 години се обещават законодателни промени, които все още са в процес на обсъждане", заявяват от полицейския профсъюз.

Синдикатът посочва още, че няма време, желание и възможност да провежда преговори още 6 месеца, тъй като е наложително исканията на полицаите да бъдат отразени в бюджета на МВР за 2013 г.

На този фон военното министерство вече обяви, че смята да увеличи заплатите на служителите си.

Военните бяха получили обещание за повече пари и миналата година, но тогава военният министър Аню Ангелов не изпълни обещанието си да раздаде бонуси, отбелязва Медиапул.

До нелепата ситуация се стигна, след като бе решено парите за бонуси, осигурени от икономии, да се пренасочат към заплащане на нова техника.

Заплатите на военните не са увеличавани през последните три години, но предишният военен министър Николай Цонев направи това на няколко пъти и така войниците взимат най-малко около 700 лв. при средна работна заплата за страната от 758 лв.

За разлика от военните и полицаите обаче чиновниците получиха малко повече пари.

От началото на август държавните ведомства трябваше да увеличат заплатите средно с 20% с пари от икономии, както и от такси, глоби и концесионни възнаграждения.

С новия модел на заплащане в държавната администрация раздаването на тези средства под формата на бонуси отпадна и беше въведено заплащане от 70% твърда заплата и до 30% бонуси при добре свършена работа.

#МВР #заплати #Цветан Цветанов #синдикат #Закон за МВР #извънреден труд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"