Рекордно ниско ниво блокира Дунав

Рекордно ниско ниво блокира Дунав
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради рекордно ниското ниво на р. Дунав фериботът в Силистра, който превозва автомобилите до румънския бряг, спря работа.

Силно затруднено е и движението на плавателни съдове по реката, предаде БНТ.

Нивото на Дунав при Силистра спадна до рекордните 7 см. Водата се е оттеглила на 20 метра навътре от брега и хората спокойно могат да се разхождат по сухото речно корито. Подобна картина е наблюдавана за последен път преди 40 години.

Движението на кораби по реката е замряло. Има и много блокирани в плитчините плавателни съдове.

Спряното корабоплаване удря местно дървообработващо предприятие, където 1/3 от суровината в това предприятие е внос от Румъния.

„Или трябва да преминем с ферибота до Кълъраш, или трябва да докараме дървесина с шлепове и баржи по Дунава. Навигацията по Дунава е почти спряла, а да говорим за преминаване с ферибота, е абсолютно невъзможно“, заяви инж. Манол Тодоров, директор на „Фазерлес“ АД.

Ако нивото на реката се задържи ниско и температурите рязко паднат, Дунав може да замръзне напълно, което ще бъде за пръв път от почти половин век.

#Дунав #Русе #Свищов #Сомовит #плавателен път #плавателна река #корабоплаване #ниво на р. Дунав #Агенция за проучване и поддържане на плавателния път на река Дунав #Силистра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници