Криминалист за случая "Негован": Престъплението е извършено професионално

Криминалист за случая "Негован": Престъплението е извършено професионално
A A+ A++ A

"Една седмица разследващите са работили денонощно, след като са намерили следи за извършителите на жестокото убийство край Негован, заяви началникът на криминалния отдел на СДВР Ангел Бадънков пред bTV.

Той допълни, че престъплението е планирано отдавна и е извършено професионално, а мотив са били парите на жертвите. Двама строителни работници бяха арестуваните за убийствата по случая.

Прокуратурата вече е повдигна обвинения на задържаните. Това са 44-годишният Пламен Шляпашки и 39-годишният Георги Начев. Те са направили самопризнания.

Бадънков разкри, че частите от телата на жертвите са били разпръснати около и в езерото. Той посочи, че гледката е била брутална и това e най-тежкият случай в кариерата му.

Криминалистът заяви, че разпространените впоследствие снимки на вещите на жертвите са изиграли ключова роля в разплитането на мистерията около тежкото престъпление.

"Снимките свършиха работа, макар и много късно. Една седмица знаехме кои са извършителите, стигнахме до тях, но няколко дни не знаехме кои са евентуалните жертви. Нямаше подадени сигнали", каза разследващият.

По думите на криминалиста, убийството е планирано професионално. Той допълни, че единият от извършителите - Георги Начев, е лежал 4 пъти в затвора. При разпитите е станало ясно, че те са били доста добри майстори.

"Изненада ме фактът, че са прибегнали към извършването на това престъпление, защото техният бизнес е доходоносен и изкарват добри пари. Престъплението е планирано една година. Георги е познавал жертвите от 15 години, той е бил техен майстор. Жертвите са били заможни хора и доста често са прибягвали към неговите услуги. Те са му имали доверие и са му споделяли неща, които не е трябвало", посочи криминалистът.

Според Бадънков, мотивът за нападението е пари. Те са споделили на Георги Начев, че наскоро са продали апартамент в столицата, а банките дават много малки лихви. Криминалистът добави, че задържаните са си помислили, че парите от сделката са в имота им и затова са решили да извършат тежкото престъпление. Разследващият посочи, че престъплението е извършено в апартамента на жертвите, с пистолет със заглушител, а оръжието е придобито незаконно. В имота обаче имало малка сума пари и ценности, които по-късно са продадени в заложна къща. Бадънков допълни, че Георги Начев дори подарил на жена си огърлица и гривна, собственост на убитата жена.

Убийство, разчленяване на телата, прибирането в три различни бидона, транспортирането до езерото, разхвърлянето на частите с идеята животни да ги разнесат, всичко е планирано. Физическият извършител по самопризнанията е Пламен, той е застрелял и двете жертви в главата, а Георги е разкомплектовал телата, заяви разследващият.

Бaдънков допълни, че следите са били заличени професионално с белина и препарати. Той заяви, че работата по случая продължава и всички съпричастни към него ще понесат наказателна отговорност.

Криминалистът каза, че по време на разследването е останал с впечатление, че заподозрените за тежкото престъпление имат много силна връзка помежду си: "Определено са в по-силна връзка, отколкото са само партньори в работата. Те денонощно са заедно, имаха силна връзка - от 24 часа, те 18 бяха заедно''.

По думите му, задържаните са проявили милост към кучето и не са го убили. В последствие отвели животното в съседен квартал. 'За мен това е шок, как може да се смилиш над куче, а да посегнеш на две човешки същества", заяви Бадънков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"