Комисията при Св.Синод работи активно по въпроса с Македонската православна църква

Комисията при Св.Синод работи активно по въпроса с Македонската православна църква
Pixabay
A A+ A++ A

Комисията, която бе създадена от Св. Синод на БПЦ, за уреждане на статута на Македонската православна църква – Охридска архиепископия продължава своята работа. Това каза старозагароският митрополит Киприан, предаде БГНЕС.

В края на 2017 г. Македонската православна църква – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. “Има комисия, която не се е изказала по въпроса. Когато има становище на комисията, то ще бъде разгледано от Светия синод и ще продължи процедурата, както трябва”, подчерта Киприан и добави: Към момента комисията работи.

Изказването на старозагорския митрополит идва само дни след като Вселенската патриаршия /ВП/ чрез архимандрит Роман Анастасиядис остро осъди поведението на бившия македонски владика Йован Вранишковски, който в момента представлява Сръбската православна църква. Вранишковски нарече абсолютно неприемливо Вселенската патриаршия да решава за съдбата на поместните църкви. Според архимандрит Роман Анастасиядис заедно с въпроса за Украинската православна църква е дошло време и за Охридската църква.

Миналия месец македонският премиер Зоран Заев подчерта, че “Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от МПЦ.

Заев е убеден, че Македония като суверенна държава има право на самостоятелна и независима църква”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"