„Зюддойче цайтунг”: Слънчев бряг – мръсни стаи, некачествена храна и лошо обслужване

„Зюддойче цайтунг”: Слънчев бряг – мръсни стаи, некачествена храна и лошо обслужване
Слънчев бряг отдавна привлича мераклиите за евтина ваканция. Те обаче заварват лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели и нелюбезен персонал, коментира „Зюддойче цайтунг”.
A A+ A++ A

Автор: Михаел Кунц, „Зюддойче цайтунг"; Превод: БГНЕС

Лято, слънце и алкохол на ниски цени. Слънчев бряг отдавна се „кичи" с тази слава и привлича мераклиите за евтина ваканция. Какво заварват те? Лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели. Освен това - персоналът е нелюбезен, а храната - неприемлива.

Четиризвездният хотел на Българското черноморие очевидно е катастрофа, ако се съди по оценките, които е получил в портала „Holidaycheck". Въпреки това целта остава неизменна - Слънчев бряг.

Голямата бира струва 1 лев. Плащаш един коктейл, а получаваш два. От еврокризата няма и следа - точно обратното. В Европа това лято е най-изгодно да се почива в България - най-бедната държава - членка на Европейския съюз.

Разходите за летуващите в България достигат 51% от средностатистическите за Европейския съюз. Иначе казано - всяко евро е почти равно на две.

На Слънчев бряг е по-евтино, отколкото в Гърция, Египет, Тунис или Турция. Респективно - би трябвало да е рай за търсещите по-изгодното. На този фон критичните коментари, които е получил хотелът, някак избледняват. И настроението се запазва добро.

Принципно туроператорските фирми въобще не би трябвало да предлагат хотели, чиито добри оценки са само 22%. Въпреки негативния си имидж въпросният обаче е в програмата на много от агенциите - заради ниската цена, на която излиза ваканцията.

Стаята е голяма - най-малко 40 квадратни метра. На стената виси една мрачна картина, има две легла, два дивана, малък прозорец, гардероб, маса, голямо огледало.

Новопристигналият германски турист е приятно изненадан. След което открива, че мивката няма запушалка, бутонът за пускане на водата в тоалетната също отсъства, а хладилникът не работи.

Не работи и климатикът, което в горещите дни с над 38 градуса определено е проблем. „Четиризвездността" на хотела е очевидно според местните критерии.

Обстановката в ресторанта е по-скоро рустикална, рибата е нарязана като че ли с трион. Но пък има вкусни предястия - салати и сирена, с които българската кухня е известна. Нито е невкусно, нито - неприемливо.

Все пак този, който би искал да се храни като в Германия, определено ще срещне трудности. И може да добави още някоя негативна оценка след завръщането си.

Някои се оплакват от нелюбезността на персонала. Поръчващите „ол инклузив" обаче не бива да очакват келнерите да ги забавляват с вицове и да ги разсмиват - просто няма време.

Масите се вдигат много бързо, за да могат да седнат следващите гости. Получаваш това, за което си платил - пълният пансион в този хотел струва 35 евро.

Междувременно алкохолът се лее неспирно. „Наистина ли искате само вода, а не джин?"  - пита изумено барманката. Атмосферата наподобява мюнхенския бирен фестивал Октоберфест, само дето вместо шатри наоколо има огромни хотели.

Въпреки неласкавите отзиви по форумите хотелът е пълен догоре. Той е жив пример за източното разширяване на Европейския съюз, към което германският турист не успява да се адаптира незабавно.

И докато в Италия, Испания или Гърция намират дребните нередности по-скоро за симпатични, то толерантността в Източна Европа очевидно се държи в определени граници.

Само 7% от германците летуват в източната част на Европа. Много от почиващите в този хотел са весели семейства от Чехия, Румъния, Полша,Русия и Украйна.

За германците това е чуждо обкръжение, разбирането е трудно, предубежденията са големи - Украйна е много далеч за повечето граждани на Федералната република.

Миналата година България е била посетена от 690 000 германци. Но се е случвало да бъдат и 740 000. Междинните данни за тази година също бележат спад, казват от туристическите агенции.

„Може би все пак съотношението между цената и предлаганите услуги не е чак толкова изгодно," отбелязва един експерт.

Бургас е наблизо - само на 30 километра. С панелните си блокове напомня много за комунистическите времена. Но по морската градина и пешеходната зона посетителят може да предположи с какъв чар ще се сдобие един ден.

Градът изглежда дружелюбен и чист, но най-вероятно има и тъмните си страни. В Бургас процъфтява търговията с новородени, които се продават на бездетни семейства в Гърция, както се видя наскоро във филм, излъчен по германската телевизия ZDF.

Никъде другаде в Европейския съюз организираната престъпност не оказва толкова голямо влияние върху политиката, гласят критиките на Европейската комисия.

Българските престъпни банди действат в 15 държави от Европейския съюз и са се специализирали в измамите с банкови карти и търговията с хора.

По курортите прането на пари е много разпространено - в България са построени много луксозни хотели и курортни селища, чиито същински собственици са неизвестни.

Икономиката отбелязва много по-голям напредък от борбата срещу корупцията и престъпността. В първото полугодие на 2012 г. е постигнат лек бюджетен излишък, а до края на годината се разчита бюджетният дефицит да е само 0,5% от брутния вътрешен продукт.

Общата задлъжнялост е едва 15% е и една от най-ниските в Европейския съюз.

#„Зюддойче Цайтунг" #Германия #туризъм #Слънчев бряг #хотел #България #Бургас #трафик на хора #пране на пари #обслужване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »