Еврото не бива да разделя севера и юга в ЕС, призова Монти

Еврото не бива да разделя севера и юга в ЕС, призова Монти
Премиерът Марио Монти няколко пъти предупреди останалата част от еврозоната, че Италия се нуждае от успокоение на пазарите, за да успее да излезе от дълговата криза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврото не трябва да се превръща във фактор, който изправя Северна Европа срещу засегнатите от кризата страни в южната част на континента, заяви италианският премиер Марио Монти.

„Най-голямата трагедия за Италия и за Европа ще бъде еврото заради грешките ни да се превърне във фактор на разделение, който събужда предразсъдъци на севера срещу юга, както и обратното," каза Марио Монти пред АФП, цитиран от „Дневник".

Италианският премиер обаче не отрече, че подобрен риск съществува.

Европейският съюз и страните от еврозоната са разделени по въпроса как трябва да се разреши финансовата криза, засегнала вече няколко европейски държави, предимно на юг, коментира АФП.

Марио Монти няколко пъти предупреди останалата част от еврозоната, че Италия се нуждае от успокоение на пазарите, за да успее да излезе от дълговата криза и да спре разпространението й от други по-слаби страни като Испания.

#Марио Монти #Италия #ЕС #еврозона #дългова криза #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"