Надзирател записвал с камера Банев, сложили и втори катинар на килията му

Надзирател записвал с камера Банев, сложили и втори катинар на килията му
A A+ A++ A

Офицер с мобилна камера снима всяка крачка на Николай Банев, когато го извеждат от килията на ареста. Това става ясно от жалба на олигарха до административния съд в София, с която той иска надзирателите да не го записват, съобщи “24 часа”. Това нарушавало гражданските му права.

Освен това на вратата на килията му бил монтиран допълнителен катинар освен ключалката, с която се залоства. Това било унизително за честта и достойнството му и създавало риск за живота му.

От 6 декември м.г. Николай Банев обитава килия на 4-ия етаж в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров”. Тогава го екстрадираха от Франция заедно със съпругата му, а миналата седмица прокуратурата внесе делото срещу тях в съда по обвинения за пране на пари, източени от приватизирани заводи.

Филмирането на арестанти е изключение и се прави като превантивна мярка срещу надзиратели, които внасят забранени вещи зад решетките, става ясно от отговора на администрацията на дирекцията по изпълнение на наказанията.

Само три седмици след като Банев е настанен в килията си, проверка открива в нея мобилен телефон. Оказва се, че извън правилата той е говорил със съпругата си Евгения. Заради това шефът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” лично разпорежда втори катинар за килията на олигарха, а след това и мобилна камера, която да го снима навън. Същите мерки са приложени и в килията на Евгения Банева, която също е филмирана от надзирател, когато излиза на каре за разходка

Ключът от втория катинар се държи само от надзирател, който носи персонална отговорност, ако в килията на Банев бъдат открити забранени вещи, пише в отговора на администрацията. Ако служителят не е на работа, има създадена организация катинарът да бъде разбит от постовия надзирател, който е на смяна, но само в изключителни случаи.

Преносимата камера по принцип се ползвала при претърсване на килията, обиски, извеждане на задържания и конвой до съда. Освен това техническото средство спирало желанието на някого от надзирателите да предаде тайно телефон, оръжие или дрога на арестувания. За снимането на арестанти има и ред, а Банев, както и всички останали са подписали декларация още когато ги настаняват, че спрямо тях могат да бъдат използвани камери и да бъдат записвани.

Дали вторият катинар и камерата ще бъдат махнати, ще стане ясно, когато се произнесе съдът. По този път вече е минала Евгения Банева, но магистратите са отхвърлили жалбата ѝ, защото мерките са регламентирани.

Николай Банев остава на топло, въпреки че вече минаха 8 месеца от задържането му. Причината е, че прокуратурата успя да вкара делото в съда за този срок.

През юли съпругата му Евгения беше освободена от наблюдаващия прокурор заради спешна нужда от биопсия на щитовидната жлеза. Докато беше в килията, Банева се жалваше на министъра на правосъдието и на омбудсмана от битовите условия там - влага, мухъл, тоалетна до леглото и вмирисани на урина чаршафи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »