Държавата да регулира надценките на горивата, препоръча Трайков

Държавата да регулира надценките на горивата, препоръча Трайков
Когато има проблеми с пазарната среда, надценките на горивата могат да бъдат по-големи от нормалното, коментира Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата може да се намеси в надценките, които се налагат върху горивата между производителите и търговците, като осигури конкурентна среда, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

По думите му държавата не може да направи нищо по отношение на фундаменталните фактори, които определят цените на горивата - цената на суровия петрол и курса на долара.

„Държавата обаче може да регулира надценките между производителите и търговците, защото като има свободна конкурентна среда, надценките са възможно най-малките. Когато има проблеми с пазарната среда, тези надценки могат да бъдат по-големи от нормалното", коментира Трайчо Трайков пред БНТ.

Той призна, че тази тенденция му е дала основание през 2011 г. като енергиен министър да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

„По време на проверката сякаш имаше по-голямо внимание от производители и търговци, и цените бяха по-близо от там, където са. Сега са малко по-зле. Мястото ни в класацията е по-неблагоприятно сега", добави Трайчо Трайков.

По думите му държавата на първо място трябва да продължава да заостря вниманието си към конкурентната среда, а КЗК да прави проверки.

Освен това според Трайчо Трайков трябва да се предприемат конкретни стъпки за по-лесна конкуренция - например разрешаване на данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива, които се продават в България.

„Трето, държавата да създаде поне един прецедент за възможност за интервенция на пазара на горива, както това се случи например в САЩ", допълни Трайчо Трайков.

Той одобрява идеята да се мисли за намаляване на акциз или ДДС на горивата.

„Ако бюджетът може да си го позволи, това не е лоша идея. Нямаме в момента най-ниската цена на бензина, но ако акцизът е по-нисък има реална възможност производителите и търговците да запазят за себе си разликата", посочи още бившият министър.

Според него в първото си решение от март КЗК е дала много разумни становища, включително и по темата с данъчните складове.

„В дните около моята оставка КЗК е решила, че е получила достатъчно уверения от компаниите, че са се променили и че променят това, което е притеснило комисията на първо място. Ако бях още член на правителството, бих предизвикал това решение да се разгледа в повече детайли, защото не се виждат ефектите му по бензиностанциите", подчерта Трайчо Трайков.

#Трайчо Трайков #цени на горивата #КЗК #Румъния #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »