МОМН: Не можем да променяме никакви цитати в учебниците

МОМН: Не можем да променяме никакви цитати в учебниците
Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано, категорична е Милена Дамянова по повод скандалното изследване на КЗП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Литературата се чете в контекст, а в случая с Христо Ботев и Иван Вазов това е исторически контекст, затова не можем да променяме никакви цитати в учебниците, заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова във връзка със скандалното изследване на Комисията за защита от дискриминация.

„Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано," категорична е Милена Дамянова в интервю за „Нова телевизия".

По думите й, през последните 3 г. Министерството на образованието е направило ревизия на учебниците, само в някои от които е направило промени, и е изготвило нови учебни програми.

МОМН два пъти изпраща писма за провеждане на работни срещи по изследването на КЗД, съобщи още Милена Дамянова.

От своя страна, председателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Страшимирова заяви, че от КЗД са направили независимо изследване, което е поръчано по европейски проекти.

„Интересното е, че скандалът се развива в този момент, след като проектът е осъществен през 2011 г. Чак август 2012 се разрази скандалът по изследването. То е много обемисто, над 17 експерти участваха в него," посочи Ана Страшимирова.

Според цитираната от нея информация, 17 799 лв. са получили НПО, участвали в проекта, а за разработване на учебни модули по същия проект са платени 20 363 лв.

„Изследването е качено на страницата на КЗД едва на 4 юли, това ме озадачи и е качено малко повече от седмица преди да влезе новият състав на КЗД," подчерта Ана Страшимирова.

Тя каза, че няма и спомен кой е качил изследването на интернет страницата.

„Озадачава ме и че преди да бъде качено на сайта на КЗД, не е проведено никакво обсъждане със заинтересовани организации и институции. Установихме, че още март е имало писмо от образователния министър, с което писмо Кемал Еюп, предишният председател на КЗД, е бил поканен да предостави информация във връзка с проведеното изследване. При публикуването на интернет страницата е изчезнало решението с подписите на 9-членния състав, който е взел решение изследването да бъде качено на сайта на КЗД. Никой не може да го открие в администрацията,"  подчерта Ана Страшимирова.

#МОМН #КЗД #Милена Дамянова #Христо Ботев #Иван Вазов #Ана Страшимирова #НПО #дискриминация #изследване #Кемал Еюп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"