Тад груп след арестите: Загинали сме, хванат ли ни, сме без работа

Тад груп след арестите: Загинали сме, хванат ли ни, сме без работа
A A+ A++ A

"Загинали сме“, така служител на „Тад Груп“ коментира ситуацията след ареста на колегата си Кристиян Бойков по повод разпространението в български и чужди медии на данни за над 5 100 000 българи в НАП. Разговорът между въпросният служител с инициали З.М. и друг – А.П., е записан от видеокамера на терасата на фирмата на 16 юли 2019 г. малко след 13 ч.

Това е поредното доказателство събрано при разследването срещу Бойков, търговския директор на фирмата Георги Янков и собственика й Иван Тодоров, което бе разпространено с разрешението на наблюдаващия прокурор в спецпрокуратурата.

Бойков е обвинен в извършването на кибертероризъм – престъпление против Републиката с цел да създаде смут и страх в населението чрез компютърно престъпление, а Янков и Тодоров – като подбудители. Бойков и Янков са на свобода срещу парична гаранция от по 20 000 лв,, а Тодоров е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. „В резултат на извършеното деяние от сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, засегната е информационната сигурност на десетки държавни органи и търговски дружества. Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи. Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права“, съобщават от спецпрокуратурата преди публикуването на поредната част от доказателствения материал.

Разпространените файлове са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази. „Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство“, съобщава още държавното обвинение.

От разговора на терасата между двамата служители в „Тад Груп“ става ясно, че са разтревожени. Минути преди това там е бил Георги Янков, но влиза в офиса. Служителят А.П. пита колегата си З.М. по повод разговора му с Янков: „Кво вика?“. З.М. отговаря: „Нищо, загинали сме“. А.П.: „Е, да“. З.М. коментира: „Ако ни разберат, направо оставаме без работа“. А.П.: „Да“.

От разговора на Янков и З.М. пък се разбира, че чат комуникацията на Бойков в приложението „Телеграм“ е заключена с пин код и парола. Янков: „Той снощи поне си изтри всички чатове с мен“. З. М.: „Не мога да повярвам как са стигнали до него, честно ти казвам... Аз съм сигурен, че няма да има доказателства, че е той“. Янков: „Ти сещаш ли се, ако се разсмърди... Тоя му удари белезниците“. З. М.: „Да все едно ще тръгне да бега“. По-нататък в разговора Янков казва на служителя: „Между другото чакай да си изтрия, изтрий го“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"