БЛС: Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има

БЛС: Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има
A A+ A++ A

Служебно разпределение на лекари специализанти няма да има. Това е било договорено по време на среща между ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) и млади лекари с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, съобщиха от съсловната организация, цитирани от БТА.

Срещата е била инициирана от БЛС и на нея са били представени предложения за промени в Наредбата за придобиване на специалност. Предложенията за промени в наредбата предвиждаха специализиращите на държавна издръжка млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от Министерството на здравеопазването лечебни заведения, а в случай, че специализантът не изпълни задължението си, той да трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.

По време на срещата е било уточнено, че е необходимо младите лекари да имат право на свободен избор къде да специализират, а финансираните от ведомството специализации да бъдат обявени предварително. Обсъдено било и да има типови договори, които специализантът ще сключва с избраната от него болница. Подписването на договор ще бъде и основанието болницата да бъде подпомогната от МЗ, но при ясен регламент.

Запазва се съществуващият механизъм за специализация - разкриване на места за специализанти от лечебните заведения. Лекарите са настояли да има ясно и прозрачно провеждане на унифициран конкурс за назначаване на специализанти. Участниците в срещата са обсъдили и затрудненията, които имат специализантите по "Педиатрия" и "Обща медицина", както и че за първи път здравното министерство ще отделя средства за заплати за специализанти по "Обща медицина".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »