Трайков: Защо първо има картел за горивата, после няма?

Трайков: Защо първо има картел за горивата, после няма?
Бившият икономически министър Трайчо Трайков разкритикува КЗК по отношение решението й за картел за горивата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков призова правителството да сезира Върховния административен съд по повод решението на Комисията за защита на конкуренцията за отсъствието на картел за горивата.

„В България има теоретично свободен пазар на горива и затова взаимоотношенията се наблюдават от КЗК, а не от ДКЕВР. Но трябва да са спазени условията на конкуренцията", каза бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по БНР в неделя.

„През март КЗК излезе с решение, че има картел, после промени решението си. Цените и тогава, и сега са по - високи, отколкото трябва. България е на четвърто по цени на бензина, а на седмо по цени на дизела. Имаме най-ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни. Би трябвало да сме на първо по ниски цени на бензина и второ по цени на дизела", заяви Трайков.

Според него това, което правителството може и трябва да направи, е да гарантира съществуването на свободна конкуренция.

„Трябва да сезира Върховния административен съд (ВАС) защо е променено мнението на КЗК, ако не е минал вече срокът. Вторият момент е в данъчни складове в Румъния и Гърция да се съхраняват горива, защото тук са силно концентрирани. И третата стъпка е държавата да използва своите складове и да се намесва като пазарен играч. Ако тези три неща са свършени, добра е идеята за намаляване на акциза, но когато пазарната среда е сигурна", заяви Трайчо Трайков.

#ВАС #КЗК #цени на горивата #бензин #дизел #картел #Комисия за защита на конкуренцията #Върховен административен съд #Трайчо Трайков #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"