Софийска градска прокуратура задържа полицейски инспектор за подкуп

Софийска градска прокуратура задържа полицейски инспектор за подкуп
A A+ A++ A

На 17.08.2019г. Софийска градска прокуратура (СГП) задържа и повдигна обвинение на полицейски районен инспектор от гр. София за получаване на подкуп, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение - престъпление по чл.302, т.2, буква „а“, вр. чл.301, ал.2, вр.ал.1 от НК, информират от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването по случая е започнало в началото на месец август 2019г. когато гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи по надлежния ред призовка за извършено административно нарушение на правилата за движение по пътищата – шофиране с превишена скорост.

Срещу поисканата сума, служителят на полицията обещал да не изпълни задълженията си по служба, като по този начин осигури изтичане на давността за реализирана на административно-наказателната отговорност спрямо гражданина.

Обвиняемият е задържан в момента на получаване на подкупа за срок от 72 часа.

Днес, 19.08.2019г., е внесено искане в Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Сумата е приобщена като веществено доказателство.

За това престъпление законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, и право да се упражнява определена професия или дейност.

Разследването по случая продължава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »