Миньорите имат професионален празник, почитаме Свети Иван Рилски

Миньорите имат професионален празник, почитаме Свети Иван Рилски
A A+ A++ A

На 18 август Българската православна църква чества успението на един от почитаните български светци - Иван Рилски - Свети Йоан Чудотворец. Той е покровител на българския народ и основател на Рилския манастир.

Смятан е за покровител на миньорите, затова денят е определен за техен професионален празник.
 
Свети Йоан Рилски се родил в края на IX в. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър, когато християнството широко се разпространявало по българските земи. Като младеж той решил да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. Скитал се много и накрая се установил в Рила, където основал Рилския манастир.
 
Наречен от народа Чудотворец, защото славата му, че помага на хората в беда и изцерява от тежки болести, се разнесла из целия Балкански полуостров. Легендата разказва, че цар Петър I е отишъл от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него, но заради смирението си монахът не пожелал да се запознае с владетеля. Приел плодовете и храната, но не и златото, което царят му дарил. Жестът му спечелил още уважение и увеличил броя на учениците, които идва ли при него.
 
Издъхнал през 946 г. и бил погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му били открити и пренесени в София, а той бил канонизиран за светец.
 
Църквата ни почита Св. Йоан Рилски на три дати - 18 август, 19 октомври и 1 юли.На 18 август се почита Успението на Св. Йоан Рилски - денят на неговата кончина.
 
На 19 октомври - пренасянето на мощите на светеца от София във Велико Търново. Този празник е наречен от местните хора Ден на отеца.
 
На 1 юли се отбелязва връщането на мощите на Св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител през 1469 година. И на трите празника почит към светеца отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в манастирската черква.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"