Синдикати: Сивият сектор ще спаси пенсиите

Синдикати: Сивият сектор ще спаси пенсиите
Президентът на КНСБ Пламен Димитров предложи да бъде обложен сивият сектор в страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предложи да бъде обложен сивият сектор в страната.

„Има изключително голям резерв в сивата икономика, в сивата заетост“, заяви заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на синдикалния лидер е да бъде обложен сивият сектор в страната, който по оценки на икономисти е около 30 млрд. лева.

Димитров посочи, че с какъвто и данък да бъде обложен този сектор, независимо корпоративен или осигуровка, могат да бъдат вкарани колосални количества средства в приходната част на бюджета.

Димитров отбеляза, че пенсионната система в България може да бъде стабилизирана единствено и само чрез ограничаване на разходите.

Той припомни още, че споразумението от миналата година, което трябваше да криминализира укриването на осигурителни вноски, не беше внесено и обвини финансовия министър за пропадането на измененията в закона.

Президентът на КНСБ подчерта, че няма държава в Европейския съюз, която вдига едновременно и стажа, и възрастта - още повече в условията на заобиколен диалог „от днес за утре“.

Според него недоволството и проблемът идва не толкова от увеличението на пенсионната възраст, колкото от ограничаването на правото. Синдикалният лидер допълни, че увеличаването на възрастта всъщност носи много малък фискален ефект.

Пламен Димитров не се съгласи и с упрека на премиера Борисов, който обвини синдикатите, че не са протестирали срещу другите правителства през годините.

„Ние протестирахме и сме протестирали винаги“, заяви той. Димитров припомни, че синдикатите са протестирали и при промените, които правителството на НДСВ направи, както и при Сергей Станишев, който намалил осигуровките.

„За това сега 15 милиарда ги няма. Всъщност толкова беше подарено на бизнеса – оттам идва дупката в НОИ. От предишните правителства, при които синдикатите са протестирали постоянно“, каза още лидерът на КНСБ.

#Пламен Димитров #Димитров #президент #КНСБ #сивия сектор #Симеон Дянков #финансовия министър #Сергей Станишев #протести #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"