Вашингтон обвърза търговското споразумение с Пекин с развитието на ситуацията в Хонгконг

Вашингтон обвърза търговското споразумение с Пекин с развитието на ситуацията в Хонгконг
Pixabay
A A+ A++ A

Американският президент Доналд Тръмп каза снощи, че Китай иска да постигне търговско споразумение със САЩ, но предупреди, че преди това Пекин трябва да се отнесе "хуманно" с Хонконг. Така Тръмп негласно обвърза евентуално търговско споразумение с мирен изход от протестите на демократичното движение в автономния град, който е част от Китай, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

"Разбира се, Китай иска да се споразумеем. Нека те първо да третират Хонконг хуманно, писа президентът. - Имам нулево съмнение, че президентът Си (Цзинпин) иска бързо и хуманно да разреши проблема, той може да го направи. Лична среща?".

Последните му думи веднага се изтълкуваха като предложение за среща на лидерите на САЩ и Китай, която да помогне за решаването на тези проблеми, отбеляза Франс прес.

По-рано вчера говорител на Държавния департамент на САЩ изрази "дълбока загриженост" от струпването на китайски полувоенни части край границата с Хонконг. Двама високопоставени американски конгресмени - демократ и републиканец, призоваха Тръмп да възприеме по-твърда линия спрямо Китай поради растящи опасения от възможна китайска интервенция с цел да бъдат потушени продемократичните протести в Хонконг, които стават все по-деликатен проблем и за Пекин, отбелязва Ройтерс.

Тръмп и Си са се срещали няколко пъти, за последен път по време на срещата на Г-20 в Япония в края на юни. Търговските разговори между двете страни обаче все още изглеждат блокирани, добавя ДПА.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »