Роботът „Кюриосити" установи температури над 0 градуса на Марс

Роботът „Кюриосити" установи температури над 0 градуса на Марс
Роботът „Кюриосити" на НАСА кацна на Марс на 5 август. Снимка: НАСА/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Роботът „Кюриосити" на НАСА, който кацна на Марс на 5 август, установи температури, надвишаващи 0 градуса по Целзий, съобщиха ръководителите на космическата програма.

С „Кюриосити" учените отново разполагат с метеорологична станция на Марс, коментира Джон Гроцинджър, участник в мисията от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, предадоха АФП и БГНЕС.

„Мога да ви кажа, че максималната температура в четвъртък на повърхността на Марс близо до робота бе над 0 градуса С," каза Джон Гроцинджър, уточнявайки, че точната мярка е била 276 Келвин или 2,85 градуса С.

Това е много важен момент за науката, тъй като последната дълговременна метеорологична станция на Марс датира отпреди 30 г., когато „Викинг 1" прекъсна връзката със Земята, посочи още участникът в мисията.

Ученият показа нови четири снимки, на които ясно се виждат различните скални слоеве на бежово-жълтите хълмове в подножието на планината Шарп, която предстои „Кюриосити" да изкачи по време на двегодишната си мисия.

Пейзажът около кратера Гейл прилича малко на пустинята Мохаве в Калифорния, изтъкна ученият.

Възможно е във всички слоеве на скалите да има хидратирани минерали, посочи още Джон Гроцинджър.

Учените смятат, че в района на кратера Гейл в миналото е имало вода и че в по-старите от планината Шарп геологични образования може да са се запазили следи от предишен живот.

Ученият съобщи, че следващата седмица „Кюриосити" ще опита първите движения на колелата си.

#„Кюриосити" #НАСА #Марс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"