Индонезия връща на Австралия стотици тонове боклук

Индонезия връща на Австралия стотици тонове боклук
A A+ A++ A

Осем контейнера с боклук - с тегло около 210 тона - напуснаха втория по големина град Сурабая в Индонезия в понеделник на борда на товарен кораб, пътуващ за Сингапур, съобщи местната митническа агенция.

Този ход идва по-малко от седмица, след като Австралия обеща да спре износа на подлежащи на рециклиране отпадъци на фона на глобалните опасения относно замърсяването с пластмаса на океаните и увеличаването на усилията на азиатските държави срещу приемането на боклука.

Миналия месец Индонезия заяви, че ще върне австралийския боклук, след като властите откриха опасен материал и домакински боклук, включително използвани пелени и електронни отпадъци, в контейнери, които трябваше да съдържат само отпадъчна хартия.

"Шест контейнера, замърсени с (опасни) отпадъци и два контейнера, чието съдържание беше смесено с битови отпадъци", напуснаха Индонезия в понеделник, заяви Алвина Кристин Зебуа, говорител на митническата агенция в Източна Ява.

Тя не можа да уточни кога контейнерите може да пристигнат обратно в Австралия.

Миналия месец Индонезия върна седем контейнера за превоз на незаконно внесени отпадъци във Франция и Хонконг, които бяха иззети на остров Батам близо до Сингапур.

Тези контейнери бяха натоварени с комбинация от боклук, пластмасови отпадъци и опасни материали в нарушение на правилата за внос.

Властите в Батам също се готвеха да върнат още 42 контейнера с отпадъци, включително на САЩ, Австралия и Германия.

Китай получаваше по-голямата част от пластмасови отпадъци от цял свят, но миналата година затвори вратите си в опит да почисти околната си среда.

Огромните количества отпадъци бяха пренасочени към Югоизточна Азия, включително Малайзия, Индонезия и в по-малка степен Филипините.

Около 300 милиона тона пластмаса се произвеждат всяка година, съобщава Световния фонд за природата (WWF), като голяма част от тях се озовават в бунища или замърсяват моретата, което се превърна в нарастваща международна криза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »