България се надява японски производител на автомобили да инвестира у нас

България се надява японски производител на автомобили да инвестира у нас
A A+ A++ A

България се надява японски производител на автомобили да инвестира у нас. Японските инвестиции в България са били във фокуса на разговорите между премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и първия дипломат на Япония Таро Коно.

Японският външен министър е на посещение у нас по покана на вицепремиера Захариева. Това е първата визита на това ниво от 12 години.

Икономическо сътрудничество, Западни Балкани, общи ценности и подкрепа за политиката на Япония спрямо Северна Корея и Южнокитайско море – това са основните теми на разговорите между Таро Коно и Екатерина Захариева. 40% ръст в стокообмена се отчита, след като миналата година Шиндзо Абе стана първият японски премиер, дошъл на посещение у нас. Сега България се надява на още повече инвестиции:

"Много се надяваме да видим скоро време и производител на коли, а не само на авточасти от Япония в България", каза Екатерина Захариева.

От своя страна японският външен министър Таро Коно заяви, че особен интерес има към българския IT сектор.

"Япония има нужда от висококвалифицирани IT инженери и България е силна в този сектор".

От миналата година Япония развива и Инициатива за сътрудничество на Западните Балкани, а България е основен фактор за стабилността на региона, заяви Таро Коно. България и Япония развиват два съвместни проекта за страните от Западните Балкани – за управление на риск при бедствия и за насърчаване на малки и средни предприятия.

Японският външен министър обсъди в София подкрепата в политиката за разоръжаване на Северна Корея и пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и за свободата на навигация в Южнокитайско и Черно море.

Япония отправи покана за посещение на премиера Бойко Борисов в Токио до края на годината или в началото на 2020-а.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »