Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от домашни прасета

Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от домашни прасета
A A+ A++ A

Протестиращите от сливенското село Крушаре срещу избиването на прасетата от т. нар. заден двор изпратиха второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на околната среда Нено Димов, шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и медиите, съобщава БГНЕС. В изложението си те изразяват безпокойство от това, че се разкрива вече пета екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. „превантивно“ клане на прасета.

"Настояваме да обърнете внимание, че вече откриваме пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево директно изхвърлени във водата и около водата. Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на АЧС и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение, че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни''.

''Реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблемът са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най- високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа. Блокадата остава!", пише още в писмото на свиневъдите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"