Теменужка Петкова: 4 фирми, сред които „Росатом“, имат интерес към АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова: 4 фирми, сред които „Росатом“, имат интерес към АЕЦ „Белене“
A A+ A++ A

България и Туркменистан обсъждат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и развитие на сътрудничеството в сферата на енергетиката, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след посещението на българска правителствена делегация в Туркменистан, предаде БТА.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че доставките на природен газ от Туркменистан за България са отдавна на дневен ред между правителствата на двете страни. „През суапови сделки страната ни може да диверсифицира доставките на природен газ от Туркменистан“, посочи тя. „На срещата на Бойко Борисов и на руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан днес бяха обсъди връзките на двете страни в енергетиката“, каза Теменужка Петкова. Тя допълни, че през септември предстои заседание на съвместната комисия за икономическо сътрудничество на България и Русия във Варна, където ще бъдат обсъдени тези въпроси.

„На 19 август е крайният срок за подаване на документи за реализация на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Предварителен интерес има от страна на китайска корпорация, южнокорейска компания, на корпорацията "Росатом" и от фирмата "Дженерал Електрик". Очакваме максимален бой инвеститори да потвърдят желаните си за участие в проекта, каза Теменужка Петкова.

„Проектът за газопровода "Южен поток" дава възможност за диверсификация на доставките на енергията. Надявам се съвсем скоро да сключим договор и да реализираме целите през обществената поръчка“, каза министърът на енергетиката. Тя обясни, че от страна на "Газпром" са резервирали обеми в газопровода. “И ние пристъпваме към възлагане на обществена поръчка и се надяваме на успешна реализация на проекта“, посочи Петкова.

„В рамките на транспортния коридор Каспийско до Черно море участват няколко държави. България може да се включи с морските си пристанища. В Транспортния коридор от персийските пристанища на Иран до Черно море се говори с няколко държави , включително Иран. Споразумение за този коридор трябва да се ратифицира от Европейската комисия“, посочи министърът на транспорта Росен Желязков.

„Днес НСИ съобщи, че през първото полугодие има рекорден износ от 28 милиарда лева. Има и ръст на средната работна заплата, но тук имаме още много работа и с това не бих се хвалил“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Няма как туркменистанския газ да стигне до България без инфраструктура и затова се търсят възможности за суапови сделки за строителство на газопровод пред Каспийски море“ , каза Теменужка Петкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »