Московски: Държавата трудно може да влияе на цените на горивата

Московски: Държавата трудно може да влияе на цените на горивата
Министър Ивайло Московски посети Българския морски квалификационен център (БМКЦК) във Варна като част от инициативата „Седмица на морето". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Много малко са механизмите, с които държавата може да повлияе върху цените на горивата, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски при посещението си във Варна.

„Конструкцията на цената на горивата е ясна и се определя от чисто пазарното търсене и предлагане," посочи Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС.

Той изброи компонентите, които включват цените на горивата: стойността на суровия петрол, стойността на преработката, акциз, данък, търговска печалба, малък процент биогориво.

Транспортният министър повтори, че са много малко механизмите, които пряко държавата може да упражни.

„Затова няколко пъти казах, че ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените, това, което държавата може да прави, е да пипа акциз и ДДС, което е сложна процедура. Тя минава през т.нар. процес на дерогация в Брюксел, особено акцизът. Трябва да се иска разрешение от Брюксел," коментира отново Ивайло Московски.

Според него, ако цените на горивата тръгнат в неконтролируема посока, може би „Европа като цяло ще излезе с общо становище, защото по единично държавите едва ли биха могли да направят кой знае какво".

#Ивайло Московски #цени на горивата #петрол #суров петрол #биогориво #акциз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"