Още две прокуратури подкрепиха Гешев за обвинител № 1

Още две прокуратури подкрепиха Гешев за обвинител № 1
A A+ A++ A

Поредни две позиции в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Те са от името на Окръжните прокуратури в Добрич и Смолян.

Към становището на прокурорите от Добрич се присъединяват колегите им от районните прокуратури в целия съдебен район, както и следователите и служителите на съдебната власт. "Считаме, че издигнатата кандидатура на Иван Гешев е правилният избор като прокурор от кариерата, който познава системата отвътре и за който може да се твърди, че ще се ползва с доверието на колегите си. При своя избор не следва да се поддавате на политически или друг външен натиск, а правилно да приложите разпоредбите на Конституцията и Закона за съдебната власт", пише в становището на ОП-Добрич.

Прокурорите от Смолян пишат до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), че Иван Гешев има "решителността, знанията и възможностите" да заеме поста на главен прокурор. 

"С работата си до момента е показал, че има намерението и може да защити имиджа на прокуратурата, позиционирането й в съдебната власт и продължаване на провеждането на реформата в прокуратурата, започнато от Сотир Цацаров. Неговото издигане за кандидат за главен прокурор е в съответствие и с вижданията на голямата част от колегите в страната, че главният прокурор трябва да е от професионалните редици на прокуратурата", посочват още държавните обвинители от Родопите, които апелират да се "игнорират опитите за влияние и всякакви политически внушения и инсинуации", които съпровождат процедурата.

В понеделник предстои важен етап от процедурата по избор на следващия главен прокурор. Номинираният Иван Гешев трябва да представи писмената си концепция за развитието и управлението на държавното обвинение през следващите седем години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"