Все повече македонци получават български паспорти

Все повече македонци получават български паспорти
A A+ A++ A

Общо 2566 души са получили българско гражданство през първите шест месеца на 2019 г., сочат данни на Комисията за българско гражданство в кабинета на президента на Република България.

Миналата година обаче гражданство на България, държава-членка на ЕС, са получи 3 619 граждани на Република Македония, пише македонското електронно издание ”Мета”, цитирано от „Фокус“.

Осемдесет и осем са били лишени от българските си паспорти. Общо на 1390 на души е отказано българско гражданство по препоръка на министъра на правосъдието, докато допълнителни 245 молби са отхвърлени с решението на вицепрезидента, който ръководи гражданската комисия.

Българско гражданство чрез натурализация е отнето в пет случая с мотива, че тези, които са кандидатствали, са скрили информация, която ги дисквалифицира. Тя касае наказателните присъди на жалбоподателите или връзките им с престъпността.

В доклада се казва, че през 2018 г. общо 8 362 души са получили българско гражданство въз основа на български произход или чрез натурализация.

От тях мнозинството - 3 619, идва от Република Северна Македония, а след това - 1422 г. от Украйна. Следващите най-големи групи са молдовци и израелци, общо няколкостотин души, следвани от сърби, албанци и турци.

Измежду тези, които са получили българско гражданство през 2018 г., има австрийци, руснаци, испанци, виетнамци, сирийци, ливанци, грузинци, италианци, канадци и трима китайци.

По един гражданин на Унгария, Монголия, Куба, Уругвай, Пакистан и Холандия е придобил българско гражданство миналата година.

През 2018 г. са отхвърлени исканията на 1245 души, най-често заради подправени документи в процедурите по натурализация, използване на чужда самоличност или защото са лишени от правото си на постоянно пребиваване в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »