Ловци претърсват Кюстендилско за умрели диви свине срещу 150 лв. за труп

Ловци претърсват Кюстендилско за умрели диви свине срещу 150 лв. за труп
A A+ A++ A

Ловците започват засилени обходи на териториите на държавните и ловни стопанства в Кюстендилско за наличие на трупове на диви свине.

Това стана ясно след проведена епизоотична комисия в областния град. „Предстои кметовете от малките населени места да изготвят списъци с броя на отглежданите прасета в личните стопанства, като крайният срок е 11-12 август. Към момента се упражнява и строг контрол в трите ферми от тип А в областта, в които се отглеждат по около 70 прасета. Такива има в селата Сапарево, Палатово и Кочериново. В Кюстендилска област няма индустриални ферми“, обявиха от ОДБХ - Кюстендил.

От там уточниха още, че по 150 лв. ще получи всеки ловец, който е намерил труп на дива свиня и по 50 лв. за всяко отстреляно при индивидуалния лов. Това е част от заповед на Министъра на земеделието по повод африканската чума по свинете.

„Всички органи на държавната и общинска власти си изпълняват превантивните ангажименти. За сега няма опасност от заболяването в нашия регион”, каза и зам.- областният управител Райчо Цветин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"