Четирима тежко ранени след взрив на газова бутилка в Габрово

Четирима тежко ранени след взрив на газова бутилка в Габрово
A A+ A++ A

Четирима души са в болница, след като газова бутилка избухна в дома им в Габрово.

Пострадали са момче и момиче - на 17 и 20 години, както и техните баба и дядо. Те са настанени в Университетска болница „Медика Русе“ с изгаряния между 30 и 40% и инхалация на пушечни газове.

„Изгарянията са дълбоки. Локализирани основно по лицето, ръцете и долните крайници“, коментира професор Огнян Хаджийски началник на Отделението по пластично-възстановителна хирургия на блоницата.

Трима от пациентите са на командно дишане. Състоянието на двамата младежи се оценява като тежко, а на възрастните - критично, предвид това, че те имат и редица придружаващи заболявания.

В лечението на пациентите се е включил целият екип на Отделението по пластично-възстановителна хирургия и екипът на Реанимационно отделение.

Днес е била извършена хирургична обработка на изгарянията и са преценени пораженията, предизвикани от огъня. Утре предстои извършване на свободни кожни пластики на двамата млади пациенти, а в следващите дни на възрастните.

От болницата апелират към всички граждани, желаещи да помогнат на пострадалото семейство да дарят кръв, без значение от кръвната група. Това може да се направи в кръводарителските центрове в Русе, Велико Търново и Габрово.

В УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват още двама пациенти със сериозни изгаряния, причинени след инцидент с газова бутилка. Единият от тях е със 70 % изгаряния от преди 15 дни, а другият е с 40% изгаряния.

Преминали са и още няколко пациенти с изгаряния след инцидент с газови бутилки, които са били лекувани амбулаторно.

„Обръщаме се към всички граждани, използващи газови уреди, със съвет да бъдат внимателни при работа с тях и да ги проверяват периодично при съответните органи“, каза проф. Хаджийски за Дарик.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"