ЕС няма да подкрепи санкциите на САЩ срещу Венецуела

ЕС няма да подкрепи санкциите на САЩ срещу Венецуела
A A+ A++ A

Европейският съюз не смята да подкрепи едностранните ограничителни мерки на САЩ срещу Венецуела, каза на брифинг в Брюксел днес говорителят на Европейската комисия Карлос Руис де Гордехуела, цитиран от ТАСС.

"Нашата позиция относно санкциите на САЩ остава пределно ясна. Ние обикновено не коментираме това, но винаги се обявяваме срещу екстериториално прилагане на едностранни мерки", каза той.

Говорителят на ЕК отбеляза също, че вече действащите санкции на ЕС срещу Венецуела имат целенасочен характер и са само персонални ограничения срещу редица представители на ръководството на страната. Според него ЕС може да съкрати или да разшири своя черен списък срещу Венецуела в зависимост от политическата ситуация, но не смята да въвежда никакви санкционни мерки, които могат да влошат положението на населението.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник подписа изпълнителен указ, който напълно блокира собствеността на венецуелското правителство, намираща се под американска юрисдикция, и въвежда забрана да му се предоставят всякакви финансови средства, стоки и услуги. Указът влезе в сила от 5 август и засяга активи на всички ведомства на венецуелското правителство, както и на венецуелската централна банка и на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела".

Вестник "Вашингтон пост" отбеляза по този повод, че указът на Тръмп фактически означава "въвеждане на пълно икономическо ембарго" срещу Венецуела. А и самият Тръмп отговори утвърдително на въпроси на журналисти дали американските власти разглеждат възможността за налагане на блокада и изолация срещу южноамериканската страна, като се има предвид обемът на чуждестранната помощ, която Каракас получава от Москва, Техеран и Пекин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »