ЕК е отворена за преговори с британския премиер за Brexit

ЕК е отворена за преговори с британския премиер за Brexit
A A+ A++ A

Европейската комисия е отворена за преговори с британския премиер Борис Джонсън, предаде БТА, като се позова на изявление на говорителката на ЕК Мина Андреева.

"Целта на преговорите ще бъде избягване на значителните икономически трудности при "твърд" Brexit. Въпреки това вече постигнатото споразумение между Брюксел и Лондон не подлежи на предоговаряне", подчерта Андреева.

Изявлението бе направено в отговор на статия в неделното издание на британския вестник "Дейли мейл" на министъра по въпросите на Brexit Стивън Баркли. Той написа, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние трябва да убеди европейските лидери условията на преговорите да бъдат променени, защото британският парламент няма да приеме сегашната сделка.

"Към настоящия момент позицията, че споразумението за излизане не подлежи на предоговаряне, остава непроменена, но сме отворени за преговори за политическата декларация. Също така сме готови и за преговори с премиера Джонсън", подчерта Мина Андреева.

В статията си Баркли посочва, че политическата действителност вече е различна от тази при референдума за Brexit преди три години, когато са били съставени инструкциите на Барние за преговорния процес. 

Барние обаче каза преди време, че ЕС няма да предоговаря постигнатото с Лондон споразумение.
"Ние не си играем на обвинения и не е наша работа да отправяме обвинения. Нашата работа е да се подготвим за Brexit без сделка. И двете страни вложиха в преговорите възможно най-добрите си намерения и най-сериозни усилия. Резултатът е налице и той е най-добрата възможна сделка, като не мисля, че някой е виновен за нещо или че трябва да се търси вина. Ние просто се надяваме Великобритания да изпълни ангажимента си за избягване на твърда граница, като едновременно с това защити мястото на Ирландия в общия пазар", каза Андреева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »