Днес е Андреевден

Днес е Андреевден
Православната църква почита днес паметта на св. Андрей Първозвани. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Православната църква почита днес паметта на св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Св. Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на св. Петър. Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици.

Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По Българското Черноморие той е почитан наравно със свети Никола като повелител на бурите, а в Югозападна България съществува поверие, че свети Андрей е баща на свети Никола.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките, като се вярва, че свети Андрей е техен господар. Според народното предание светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята (в друг вариант - яхнал я като кон).

По тази причина от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!“.

Днес имен ден имат Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

#Силен #Андреа #Андриан #Андрей #имен ден #православната църква #Андреевден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"