Обновеният паметник на полковник Каварналиев в Дойран бе открит от Заев и Борисов

Обновеният паметник на полковник Каварналиев в Дойран бе открит от Заев и Борисов
МС
A A+ A++ A

Премиерите на Северна Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов откриха в Дойран обновен паметник на полковник Константин Каварналиев в Дойран, предаде БГНЕС. Той ще остане в паметта на нашия народ със саможертвата и спасяването на хиляди цивилни българи, бягащи от гърците по време на Междусъюзническата война /1913 г./. Посмъртно заради своите заслуги той е произведен в чин генерал-майор.

Поставянето на паметника стана възможно благодарение на новите взаимоотношения между България и Македония. Точно преди две години, на 1 август 2017 г., беше подписан Договора за приятелство и добросъседство между София и Скопие. Откриването на новия монумент стана част от усилията за честване на общото ни минало.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че инициативата по възстановяването е на премиера Борисов. „По този начин се почита общото културно наследство. Обновяването на монумента е израз, че не робуваме на стереотипите. Трябва да градим нови Балкани, без конфликти и с просперитет”, вярва Заев и допълва, че ще идват и повече туристи от богатата история на региона.

„От доста години живеем в мир, имаме редкия шанс да видим Македония в НАТО. Щастлив съм, че изпълнихме ангажимента, който толкова много години не успявахме”, допълни Бойко Борисов.

„Днес сме свидетели на градивното начало над разрушителното. Това е цивилизационен избор. Паметникът ни напомня за кръвопролитията да не ги повтаряме. България и Македония скоро време ще бъдат съюзници в НАТО и трябва да се пазим един друг”. Това заяви пред паметника посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

През 1916 г. в района на Дойран, който по това време е част от България, е издигнат паметник на Константин Каварналиев. Той е открит от друг прословут български военачалник полк. Борис Дрангов, а слово произнася изтъкнатият писател Антон Страшимиров. Монументът е висок 7 метра и прилича на паметниците на Апостола на свободата и Царя освободител в София. На паметника има следния надпис: “Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия”.

Сръбските комунисти не могат да се смирят с неговото съществуване и през 1966 г. го взривяват. Неговото унищожаване е част от кампанията на югославските комунисти на диктатора Тито за заличаване на българските паметници в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »