Издирват извършителя на загробените незаконно в гората тонове норки

Издирват извършителя на загробените незаконно в гората тонове норки
A A+ A++ A

В прокуратурата е подаден сигнал за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в гората над твърдишкото село Боров дол, област Сливен. Според запознати става въпрос за тонове пилешка карантия и норки, загробени незаконно в открит рудник, даден на концесия на частно дружество (Минстрой ООД), находящ се в непосредствена близост до селото, информира БГНЕС.

Според очевидци ТИР-ове извозвали отпадъците късно през нощта, след това били заравяни и тампонирани на дълбоко на различни места в гората. Прокуратурата е взела проби, издирва се извършителят. Все още не е ясен произходът на изхвърленото месо. Изпълнителният директор на фирмата концесионер е казал пред разследващите, че не знае нищо. По случая се води разследване. Мястото е обработено и дезинфекцирано. В следващите няколко дни служители на басейнова дирекция ще вземат проби от близките реки, за да се установи дали има замърсяване на водоемите в района.

Петя Арнаудова от сдружение "Кажи", заяви, че територията е изключително голяма и трудно може да се разбере къде точно има заровени такива отпадъци. „Истината е, че ако има отпадъци ще мирише изключително силно, тъй като се говори за тонове с отпадъци. Вероятно тези, които са изхвърляли отпадъци са ги заровили доста добре. Това е сигурно причината да не се намира нищо в момента. Ние нямаме възможност да направим обход, тъй като сме на частна територия и ни е забранено тук да посещаваме този обект. Много е важно да се отбележи, че ако наистина се окаже от следствените органи, че ако животните, които са открити са цели, с цели вътрешности, с цели трупове, на които е взета единствено и само кожата, това означава, че става въпрос за промишлено производство на животни, които не се използват за консумация от човека, тоест труповете са отпадъчен материал. Такива са единствено фермите за ценни кожи в България. Такива ферми в България има две - едната е близо до Стара Загора, другата е до Ямбол", добави Арнаудова.

Ямболската ферма до Черган обаче е с много малки размери. Тя не може да генерира толкова голямо количество отпадъци, за които се говори, че са с тонове. По думите на Арнаудова Другата ферма, която е до Стара Загора, има капацитет 129 000 животни, вероятно ако се докаже, че труповете са на норки и са цели означава всъщност, че отпадъците са именно от тази ферма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »