Прасетата, отглеждани по дворовете, създават много по-голяма опасност от тези в свинефермите

Прасетата, отглеждани по дворовете, създават много по-голяма опасност от тези в свинефермите
МЗХГ
A A+ A++ A

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев. „Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока“, обясни още той.

Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми. „Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася“, отбеляза шефът на БАБХ.

Той обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване. „Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката“, казва Илиев.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"