Африканската чума по свинете докара бедствено положение и в Добричко

Африканската чума по свинете докара бедствено положение и в Добричко
Булфото
A A+ A++ A

И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете. До 5 август стопаните там трябва да заколят домашните си прасета. В областта засега няма огнище на чума и месото може да остане за консумация, съобщи бТВ, предаде БГНЕС.

Властите в Русенско също остават на крак заради заразата. В свинекомпелксите в Николово и Бръшлен евтаназията е в ход. Обмисля се стратегия за последната заразена свинеферма – тази в Голямо Враново.

Мерките изискват животните в свинефермата в Голямо Враново да бъдат умъртвени. Решението на комисията е процедурата да започне в понеделник. По-рано днес ръководството на свинекомплекса обяви, че няма да прибързват. Убедени са, че могат да преборят болестта и ще настояват пред институциите за това.

От свинекомплекса са наясно с мерките, които незабавно трябва да бъдат взети, но засега отказват. Ръководството твърди, че може да се справи със заразата, без да се унищожават здравите животни. В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на Ряхово. Местните са притеснени. Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле. “Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, каза д-р Александра Митева.

По данни на кризисния щаб една трета от животните в Николово и Бръшлен вече са умъртвени. По отношение на единствената незасегната от заразата свинеферма в Русенско, в село Юделник – резултатите от последните проби там са отрицателни. Агенцията по безопасност на храните прави проверки и на граничните пунктове заради заразата с африканска чума по свинете. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"