Нотр Дам може да се срине заради жегите

Нотр Дам може да се срине заради жегите
A A+ A++ A

Катедралата Нотр Дам, която оцеля при големия пожар преди 5 месеца, е изправена пред нова заплаха: горещата вълна, обхванала Европа, предаде АФП.

Високите температури в Европа могат да бъдат заплаха за пострадалата сграда според главният архитект по възстановяването на храма Филип Вилньов.

Много се притеснявам от горещата вълна, защото, както знаете, катедралата пострада от огъня, гредите паднаха надолу, но също влияние оказва и водата при гасенето на огъня, каза архитектът. Пожарът разруши покрива на 850-годишната сграда. Сега експертите се страхуват, че сградата може да рухне под напрежението от рекордната жега.
Европа се „топи“ в неистовите жеги обхванали континента през последната седмица, съобщи CNN. За втори път това лято най-малко 12 страни на Стария континент отчитат рекордни температури.

Метеоролозите твърдят, че Европа е на път да отбележи най-горещия юли в историята си, като статистиката за времето започва да се води от 1880 година.
Учени предупредиха, че в световен мащаб се очакват дори още по-високи температури заради глобалното затопляне и горещините в момента съвпадат с прогнозите, направени преди десет години.

Белгия, Германия, Холандия и Великобритания отчетоха рекордни температури през изминалата седмица. В сряда в Белгия беше регистриран най-горещият ден в историята на страната – 39,9 градуса. В Холандия беше подобрен 75-годишен рекорд - 40 градуса в четвъртък. А живакът в термометрите продължава да се покачва. В германския град Гайленкирхен температурата в сряда достигна 40,5 градуса. Във Великобритания беше отчетен най-горещият юлски ден в историята на Обединеното кралство, кат температурите подобриха отчетените стойности от 38,5 градуса през 2003 година.
И в четирите европейски държави остава в сила червен кон – най-високото ниво за опасност от горещо време. През юни горещата вълна подобри рекордите в 8 държави в Европа, включително Франция, Чехия и Швейцария. Във Франция живакът в термометрите скочи до 45,9 градуса. В страната е обявен червен код за опасност от горещини като в Париж се очакват температури от над 42 градуса. 
За втори път в историята си Франция обявява код червено за опасни горещини.
Предишният път беше през юни тази година, когато във Вергарг, край Монпелие в Южна Франция, бяха измерени рекордните 46 градуса.
Предишният рекорд беше 44,1 градуса, измерен по време на горещата вълна през 2003 г., която предизвика 15 000 смъртни случаи повече от обичайното във Франция и още 70 000 в останалата част от Европа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"