Близо 20 млн. лв. данъци дължат държавни институции на общините

Близо 20 млн. лв. данъци дължат държавни институции на общините
Най-големият длъжник обаче е СУ „Св. Климент Охридски" с 8,17 млн. лв. Още 11 университета не са си плащали местните данъци, като от тях шест са в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 20 млн. лв. дължат държавни институции за местни данъци и такси към август 2012 г., сочи справка на Министерството на финансите, поискана от медиите.

В края на миналата година от държавния бюджет бяха отпуснати целево около 30 млн. лв. за да може да се изчистят тези дългове на държавата към общините, припомни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция във вторник.

Представената допълнителна справка показва, че отпуснатите за целта пари обаче очевидно не са отишли по предназначение, а са били изхарчени за друго, посочва „Медиапул".

От съобщението не става ясно какви мерки ще предприеме Министерството на финансите към ведомствата, които не са изпълнили задълженията си, както и за какво са ги похарчили те, вместо да си платят данъците.

Близо две трети от министерствата, начело с Министерския съвет, не са си платили задълженията за данък сгради и такса смет, показва справката на Министерството на финансите.

Без изненада министерството с най-много социални придобивки МВР е първенец по неплащане на местни данъци с над 3,3 млн. лв.

Следват го Министерството на отбраната с 2,7 млн. лв. и Министерския съвет с 2.5 млн. лв.

Останалите некоректни министерства са на здравеопазването (1,13 млн. лв.), на правосъдието (985 000 лв.), на земеделието (427 000 лв.), на образованието (109 000 лв.), на труда и социалната политика (69 000 лв.) и на културата (42 000 лв.).

Министерствата за пример, които са си платили сметките на общините, са на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на транспорта, на икономиката, на околната среда и на спорта.

Националната служба за охрана също не си е платила местните данъци, като задълженията й възлизат на 5500 лв. Дълговете на Висшия съдебен съвет към Столична община са 1300 лв.

Омбудсманът Константин Пенчев, който защитава обществения интерес, също е забравил да си плати местните данъци и дължи 600 лв. на Столичната община.

Най-големият длъжник обаче е СУ „Св. Климент Охридски" с 8,17 млн. лв. Още 11 университета не са си плащали местните данъци, като от тях шест са в София.

Това са Университетът по архитектура, строителство и геодезия (109 500 лв.), Висшето строително училище „Любен Каравелов" (44 500 лв.), Медицинският университет (4000 лв.), Националната спортна академия „Васил Левски" (3600 лв.), Лесотехническият университет София (3100 лв.) и Техническият университет (1600 лв.).

Още пет университета в страната също не са плащали данък сгради и такса смет. Това са Стопанската академия „Д. Ценов" в Свищов (1400 лв.), Университет „Проф. Д-р Асен Златаров" в Бургас (1000 лв.), Шуменският университет „Константин Преславски" (600 лв.), Медицинският университет в Пловдив (600 лв.) и Техническият университет във Варна (400 лв.)

Местните данъци и такси са основният приходоизточник, на който разчитат общините за да закърпят топящите си бюджети в кризата.

Освен за заплати, средствата се използват и за кърпене на растящите дупки по улиците. Такса смет пък може да се ползва само за чистенето на града.

По тази причина събирането на тези данъци е жизнено важно за местната власт, която води дела срещу бизнеса и гражданите, за да може да си събере вересиите, но няма заведено дело срещу държавно ведомство.

С около един милиард лева са намалели приходите на общините за последните четири години, сочат данните на Националното сдружение на общините.

За 2011 г. 264-те общини са разполагали с 4 млрд. лв. от собствени приходи и субсидии от държавния бюджет.

Структурният дефицит на 264-те общини се оценява на 870 млн. лв., като от тях най-много – 370 млн. лв., са разплащане по европроекти.

Недостигът по инвестиционни проекти е 140 млн. лв., а на около 100 млн. лв. се оценява дефицитът в местните дейности. Дълговете на общините към бизнеса възлизат на 180 млн. лв.

#Владислав Горанов #местни данъци и такси #такса смет #МВР #Министерство на финансите #МФ #Министерски съвет #общини #Национално сдружение на общините #Министерство на отбраната #МО #Министерство на здравеопазването #МЗ #МОМН #МЗХ #Министерство на правосъдието #МП #Министерство на труда и социалната политика #МТСП #ВСС #Константин Пенчев #омбудсман #СУ „Св. Климент Охридски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"