"Турски поток" започва да снабдява с газ турския пазар в края на годината

"Турски поток" започва да снабдява с газ турския пазар в края на годината
A A+ A++ A

Стратегическият проект „Турски поток“ е в голяма степен реализиран и до края на годината ще започне да доставя природен газ от русия на турския пазар, съобщи в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Вече са приключили на 90% всички строителни работи на терминала за приемане от турската страна в Къйъкьой, където руският газ ще бъде прехвърлен през Черно море до Турция. "Съоръженията на сушата в Русия са на 99% завършени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга. Строителството на офшорния сегмент на тръбопровода е завършено за рекордно кратко време, което е забележително постижение за такъв технически предизвикателен проект ”, каза пред Анадолската агенция Олег Аксютин, заместник-председател на управителния комитет на „Газпром“ - основната компания-партньор на проекта, и главен изпълнителен директор на проектната компания „Турски поток“.

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа.

Всяка от тръбите е с дължина 930 км и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 м. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »