Морето е безопасно за къпане, но не и река Дунав

Морето е безопасно за къпане, но не и река Дунав
На всички места по крайбрежието на Дунав, където хората отиват да се къпят, мисля, че трябва областният управител да издаде забрана за къпане, препоръча директорът на Дирекция „Обществено здраве". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всички зони за къпане по Черноморското крайбрежие са безопасни за къпане, но водите на река Дунав не са, обяви директорът на Дирекция „Обществено здраве" д-р Димитър Димитров.

Лошите проби от водите в някои зони за къпане са били инцидентни, а замърсяването краткотрайно, увери Димитър Димитров, цитиран от БГНЕС.

„Навсякъде сме идентифицирали причините, вече вторите проби са показали, че няма повече проблеми в тези точки," заяви директорът на Дирекция „Обществено здраве".

За миналата година най-често са установявани отклонения в качеството на водата в зоните на Южния плаж на Варна и т.нар. „Офицерски плаж" в морската столица, който остава проблемен.

Водите на река Дунав обаче са неподходящи за къпане, „с влошени качества, които не се поддават на някакво вмешателство да бъдат подобрени", по думите на Димитър Димитров.

„На всички места по крайбрежието на Дунав, където хората отиват да се къпят, мисля, че трябва областният управител да издаде забрана за къпане," препоръча той.

Преди началото на всеки сезон за къпане ЕК дава доклад за изминалата година, като през 2009-2010 г. в общата европейска класация на водите за къпане България беше на 5-6 място, но през 2011 г. спадна доста надолу в класацията, разказа д-р Димитров.

Според него това се отдава на много фактори, но основно защото през 2011 г. започва да се работи по новата европейска директива.

Общо в страната са обособени около 90 зони за къпане в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград. През летния сезон (юни - септември) контролът в тези области е завишен, минимум веднъж на 2 седмици регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да взимат проби от водата, поясни д-р Димитров.

Част от информацията от профилите на водите задължително трябва да присъства на табели на плажа - това изискване е въведено от началото на този сезон, посочи Димитър Димитров.

Те трябва да бъдат поставени на плажове, където има концесия, да са изработени от концесионерите, а отговорността за неохраняемите плажове ще бъдат поето от областните управители.

#Димитър Димитров #Черно море #река Дунав #ЕК #плаж #замърсяване #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"