Антония Григорова с призовото 4то място на Royal Ultra Sky Marathon в Италия

Антония Григорова с призовото 4то място на Royal Ultra Sky Marathon в Италия
A A+ A++ A

22.07.2019г. Гран Парадисо, Италия. Royal Ultra Sky Marathon бе деветият старт от Световните серии по Скайрънинг и втори на територията на Италия. Горещина, предизвикателна надморска височина и сняг – още преди старта, 55км-вото състезание, с денивелация от 4141м, даде заявка за сериозно изпитание дори за най-опитните Скайрънинг атлети. Изкачванията и спусканията се редуваха непрекъснато, а равните участъци бяха сведени до минимум.
Българската представителка Антония Григорова, за която това бе четвърти старт в Сериите за 2019, направи впечатляващо бягане, като през по-голямата част от трасето, се движеше на трета позиция. Тя завърши състезанието на четвърто място, като избяга дистанцията за 8:48:38, три секунди след испанката Оихана Азкорбербетиа. След силно оспорвана надпревара за призовото първо място, победителка стана лидерката в Генералното класиране – датчанката Рагна Дебатс, която постави и нов рекорд на трасето – 7:52:40. Второто място бе за Мириам Гиоу Боус от Франция, която завърши с време 8:14:53.



След финала Антония сподели: „До 40тия километър се движих на 3та позиция. Там бях задмината от испанската състезателка (която остана 3-та в крайното класиране), а аз самата почувствах умора и отпадналост, които се опитах да преодолея с прием на повече калории и течности, и до някъде се получи. Към края на дистанцията стана доста топло, а близо зад мен имаше голяма група състезателки, което ми подейства демотивиращо, защото знаех, че за да задържа 4-тата позиция ще трябва да избягам финалните 5км в спускане на макс. И може би за първи път успях да се справя, което ме радва изключително много.“



При мъжете първото място спечели италианецът Кристиан Миноджио, който избяга трасето за 6:50:04. Секунда след него премина финала французинът Готие Айра, с време 6:51:01. Третото място бе за Риу Уиеда от Колумбия (6:56:49).



Относно подготовката си за Royal Ultra Sky Marathon Григорова разказа: „Миналата година имах възможността да изкача самият връх Гран Парадисо, което бе и моят първи 4-хилядник, който доста ми хареса и когато видях, че ще има старт от Сериите именно там, не се поколебах да заявя участието си. В периода от последния ми старт в Гърция – "Olympus marathon", до старта в Италия успях да направя много сериозни тренировки на българска земя, които повлияха и на увереността ми, че ще мога да се справя с въпросния старт.“
Към момента българската състезателка се нарежда на 20та позиция в Генералното класиране на Световните серии по Скайрънинг. Следващият старт пред нея отново ще е в Италия, на 1ви Септември – Maga Sky marathon – Европейско първенство по Скайрънинг в дисциплина Ултра.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"