Филип Златанов отхвърли обвиненията на Трайков в „политическа отмъстителност"

Филип Златанов отхвърли обвиненията на Трайков в „политическа отмъстителност"
Филип Златанов обясни, че казусът с Трайчо Трайков не е бил сложен и затова Комисията успяла да излезе с решение в по-кратък от обичайния срок. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов отхвърли обвиненията на бившия икономически министър Трайчо Трайков.

Според него в основата на решението, че през 2010 г. е нарушил закона, гласувайки на заседание на Министерския съвет за даване на концесия на „Каолин" АД, в която притежавал акции, стои „политическа отмъстителност".

„Всеки може да каже, че има политическа поръчка. Този орган е формиран от всички власти в държавата – Министерски съвет, президент и Народно събрание, като депутатите са се стремили да има максимално широко представителство", каза Филип Златанов по БНР.

Както призна и самият Трайчо Трайков, още преди да стане министър той е имал 278 акции в „Каолин" АД.

Филип Златанов обясни, че казусът не е бил сложен и затова Комисията успяла да излезе с решение в по-кратък от обичайния срок.

Той подчерта, че „един човек на ниво министър", който е и акционер в търговско дружество, не може да извършва дейности около проекти на дружеството, с което е свързан.

„За да не се стигне до конфликт на интереси, Трайчо Трайков е трябвало да се отведе. Когато са дошли документите по съответния йерархичен документ, е трябвало да каже, че е акционер, да си подаде декларация за отвод и да определи заместник-министър, който да извърши тази дейност и да не участва в гласуването", обясни Филип Златанов.

Следва обжалване на решението на две инстанции, а към налагане на санкции ще се пристъпи едва след произнасянето на Върховния административен съд.

В четвъртък Трайчо Трайков коментира, че да се търси отговорност за решение на Министерския съвет само от един от неговите членове е смешно.

„За съжаление от днешното решение си правя извода, че тази Комисия предпочита да запази благоволението на тези, които са я назначили, и се надявах този път да не ставаме свидетели на елементарната балканска политическа отмъстителност, но се оказва, че не успяваме да надскочим себе си", декларира бившият икономически министър по повод решението на Комисията.

Филип Златанов изрази надежда, че до средата на септември оглавяваната от него Комисия ще се произнесе по казуса с депутата Емил Димитров от ГЕРБ и внесените от него Закон за лова, Закон за горите и Закон за земеделските земи.

#Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси #Филип Златанов #Трайчо Трайков #конфликт на интереси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"