Кемал Еюп защити скандалното „проучване" за Левски и Ботев, обвини издателствата

Кемал Еюп защити скандалното „проучване" за Левски и Ботев, обвини издателствата
Бившият председател на КЗД Кемал Еюп (вдясно) заедно с новия председател Ана Страшимирова (вляво) защити "политическо некорекнтото" проучване за Левски и Ботев, възложено под негово ръководство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият председал на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп застана зад скандалното „проучване", възложено от институцията, в което изконни български национални герои са обвинени в политическа некоректност.

Еюп, който и понастоящем е член на Комисията и е бил ръководител на проекта за проучването, говори на пресконференция в петък заедно с новия шеф на комисията, доц. Ана Страшимирова за т.нар. "Националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование".

Според него най-вероятно „данданията" около проучването, възложено на „независими експерти" по негово ръководство, най-вероятно е стимулирано от издателства на учебници, които се боят, че Министерството на образованието може да отхвърли техни издания заради препоръки на КЗД по повод „политически некоректни" текстове, изнамерени от „експертите" на Комисията.

„Аз съм един от тримата идиоти, които са антипатриоти," заяви Кемал Еюп, цитиран от БГНЕС.

„Но и голям идиот да е човек, никой не би помислил или предприел действия да санкционира такива велики писатели, деятели дейци и да ги цензурира. Явно някой се стреми да нажежи обществения градус с неща, които би трябвало да се дискутират в обществото", каза той.

Самият той призна, че няма желание да подава оставка въпреки скандала, защото е от основателите и създателите на КЗД.

„Аз и сега да съм председател пак бих заложил едно такова проучване", категоричен е бившият председател на КЗД.

Той посочи, че само са предложили на образователното министерство (МОМН). Самото ведомство участвало със свои експерти, но срещи с министерство не са провели.

"Не са правили предварителни срещи, защото проучването е независимо, а такава среща щяла да се тълкува като една намеса в самото проучване", обясни Еюп.

Той подчерта, че целта е била да се предостави материал на МОМН и „те да преценят какво да вземат предвид, какво да не вземат предвид".

Еюп се съгласи със Сергей Игнатов, че националната сигурност зависи от образованието и е категоричен, че има нужда от комисия като КЗД.

Ако МОМН не са получили такова решения, ако то е изчезнало някъде по трасето, значи няма такова решение.

Той е категоричен, че досега не е имало случай на изчезнали документи. "Аз не знам и сега дали е изчезнало или някой се възползва от междувластието на своя глава", посочи той. За "данданията" според него роля имат издателствата.

„Въпреки че учебниците са безплатни някои ни предоставиха, други не ни предоставиха. Трябваше да издирим и за закупим учебниците, за да може експертите да разполагат с всички издания", обясни Еюп.

В докладите са цитирани пасажи от някои учебници и тези, които са ги издали, според Еюп сигурно са притеснени да не получат одобрение на техните учебници. Той посочи, че с наближаването на новата учебна година издателите са притеснени от това.

Той няма представа кой е правил опит да влиза повторно в електронната страница на КЗД заради доклада – нещо, което бе оповестено на същата пресконференция от доц. Ана Страшимирова.

Еюп обясни единствено, че малко хора - трима-четирима души имат достъп до сайта и да публикуват на него.

Той окачестви изследването като гавра с българското национално достойнство и заплаха за националната сигурност на България.

Самата КЗД в сряда се опита да се оправдае с твърде неясни аргументи.

#издателство „Просвета" #КЗД #Комисия за защита от дискриминация #учебници #МОМН #младежта и науката #Министерство на образованието #Христо Ботев #литература #образование #Сергей Игнатов #Васил Левски #Иван Вазов #индианци #България #Баки Хюсеинов #Ана Страшимирова #Кемал Еюп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »