Фонд „Земеделие” с нов шеф

Фонд „Земеделие” с нов шеф
A A+ A++ A

Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), предаде БГНЕС.

Грудев, бивш заместник-министър в земеделието и бивш служебен такъв, в момента съветник по еврофондовете при министъра на земеделието и храните Десислава Танева, поема управлението на фонда след редица скандали и арести от преди два дни

Досегашният изпълнителен директор Живко Живков подаде по-рано оставка. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на фонда.

Управителният съвет на фонда, което заседава в МЗХГ в петък извънредно, прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. Костадинов беше арестуван преди дни. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

В сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. На трима от тях бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.
По-рано днес Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и другите двама – директорите на институцията, и им наложени парични гаранции от по 6000 лева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »