Радев от Рожен: С всяко обезлюдено село угасва светилник

Радев от Рожен: С всяко обезлюдено село угасва светилник
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев откри Националния събор в Рожен. Съборът започна със звън на родопски чанове.

 


 
Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите кабагайди, които чухме днес, заедно могат да разлюлеят една непоклатима планина, така ние всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде, каза държавният глава. 
 
Президентът посочи, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. "Днес обаче Родопите са от най-бързо обезлюдяващите се краища на България, с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените", заяви президентът.
Румен Радев пожела на участниците, гостите и организаторите да запомнят събора като празник на нашата родова памет и жив извор на българското единство, защото събитието е не само сред най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината.
 

 

 


Държавният глава припомни как съборът е възникнал, когато преди години разделените родопски родове от двете страни на границата са си давали среща край Рожен. 
 
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева разгледаха изложбите, музейните експозиции, етно селището, културната зона и други акценти от събора, които представят народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, на малката певица от Чепеларе Мария Бечева и на ансамбъл "Родопа" – Смолян бяха част от откриването на събора.

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път тази година участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.
 
Организатори са община Смолян и сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето".


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »