Славчев предлага карта на достъпните за хора с увреждания места в София

Славчев предлага карта на достъпните за хора с увреждания места в София
A A+ A++ A

“Преминаването на хората с увреждания, възрастните и майките с детски колички през София може да бъде голямо предизвикателство заради липсата на достатъчно достъпност в градската среда. Ето защо е нужно да се изработи план и система за развитието на достъпността в столицата.” Това заяви председателят на ПП МИР и съпредседател на „Политическа група 5” в Столичния общински съвет инж.Симеон Славчев след заседанието на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на СОС.

По време на заседанието инж.Славчев направи предложение, свързано с обсъждания План за действие за 2019 г. към Стратегия за достъпна среда на всички на територията на Столична община 2018-2022 г. „Предлагам да се изработи карта на центъра на града, съдържаща достъпните места за хора с увреждания”, заяви общинският съветник. По думите му картата ще даде цялостна визия за разположението на достъпните и недостъпните места в града. Така ще може да се планира разширяването на достъпността технически, стратегически и времево, имайки предвид бюджети, предстоящи ремонти в дадени райони и т.н.

Могат да се оформят клъстъри – отделни райони, които са достъпни и да се работи за стратегическото им разширяване и свързването им с други такива достъпни райони. По този начин много по-бързо и ефективно ще може да се осигури достъпност в града, отбеляза още съпредседателят на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев. Той добави, че е важно да се направи обществено обсъждане заедно с хора с увреждания и съответните неправителствени организации, които също да споделят конкретни трудности, с които се сблъскват те в градската среда. „Картата трябва да бъде и публична, тъй като това ще улесни търсенето на удобни маршрути за хората с увреждания”, отбеляза още председателят на ПП МИР. Стратегията за достъпна среда на Столична община беше изработена по предложение на съпредседателя на „Политическа група 5” инж. Симеон Славчев.

А още в самото начало на мандата на Столичния общински съвет по предложение на общинските съветници от "Политическа група 5" в СОС беше приета Декларация за достъпна градска среда, която гарантира възможността за придвижване на всички граждани и гости на града. „Достъпната среда е наша лична кауза и приоритет и продължаваме да работим и настояваме за нея”, заяви общинският съветник инж. Симеон Славчев. Предложението му за карта за достъпните места в София ще бъде гласувано на следващото заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"