Борисов: Българският износ за Южна Корея се увеличава с близо 25% за първите четири месеца на 2019г.

Борисов: Българският износ за Южна Корея се увеличава с близо 25% за първите четири месеца на 2019г.
A A+ A++ A

За периода януари-май 2019 г. българският износ за Република Корея регистрира увеличение от близо 25%, спрямо същия период на миналата година и достига 54.8 млн. лв. Това заяви заместник-министърът на икономиката по време на събитие организирано от Корейско-българската асоциация за приятелство, на което присъстваха множество корейски инвеститори от различни сектори.

Зам.-министър Борисов посочи, че едно от важните направления на сътрудничество с Република Корея е развитието на двустранния стокообмен. „Тенденцията на нарастване на двустранната търговия продължава и през 2019 г., като за периода януари-май 2019 г. тя расте с над 5% до 178 млн. лв.“, заяви Борисов.

В изказването си той акцентира и върху инвестициите като изтъкна, че страната ни е лидер в региона на Централна и Източна Европа по отношение на съчетанието от три основни макроикономически показателя: кредитен рейтинг, финансова стабилност и най-нисък държавен дълг като дял от БВП. Икономическият заместник-министър подчерта, че интересът на корейския бизнес към България е довел до реализирането на мащабни проекти в страната ни. „Високо оценяваме дейността на корейските компании в България и сме готови да разширим подкрепата си за бъдещи корейски проекти тук, каза той и допълни, че може да се постигне много повече по отношение привличането на корейски инвестиции в България, които за периода от 1996 до 2018 г. възлизат на над 210 млн. евро“.

На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г- н Стамен Янев, посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Джънг Джингю и председателите на Корейско-българската асоциация за приятелство г-н Ким Чул Су и г-н Калин Дамянов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"