След хакерската атака: Одитират всички системи на НАП

След хакерската атака: Одитират всички системи на НАП
A A+ A++ A

Одитират всички системи на НАП. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който дойде в НС заедно с вътрешния министър Младен Маринов, за да обясни за хакерската атака над масивите на НАП. Горанов и Маринов успокоиха депутатите и българите, че няма причина за притеснения. Въпреки това Горанов определи случилото се като "най-сериозната досега известна хакерска атака". Но според анализите информацията в изтеклите данни не е достатъчна, за да може да се направи ясен и категоричен извод за имущественото състояние на засегнатите лица.

Няма причина за притеснение от това изтичане на данни, заяви Горанов в парламента и се извини публично на всички засегнати граждани. По думите му капацитетът на НАП не е засегнат, информацията продължава да бъде защитена. Въпреки това, щяло да се направи одит на всички системи на приходната агенция. Той отново напомни, че 3% от базата данни на НАП била засегната от атаката.

Горанов обясни, че информацията е изпратена до медиите от руски домейн, но уточни, че изказването му не е опит за упрекване на руската страна, а фактологията на домейна. 30-40% от данните в изтеклите файлове се съдържат и в базата на НАП, е показала проверката. Те обаче не са консистентни и това е 1 от общо 60-те бази данни, с които НАП работи, обясни Горанов.

Отново бе изтъкнато, че атаката се дължи на използването на уязвимост на 1 от 144 електронни услуги на НАП - системата, която дава възможност на български граждани, които са извършили покупки на територията на чужда държава, да искат възстановяване на ДДС у нас. По-голямата вероятност е нерегламентираният достъп да е осъществен дистанционно, но не е елиминирана възможността за недобросъвестно действие отвътре. Той успокои, че няма нарушена или изгубена информация от НАП. Финансовият министър обясни, че трябва да е в постоянно състезание с тези образовани млади хора, които искат да натрият носа на правителствата. Горанов обясни, че изтеклата информация съдържа данни и от други администрации, с които служебно обменя данни и даде пример с проверка за здравния статус и дали сме осигурени.

Горанов даде да се разбере, че имат насоки откъде е атаката. Не са изтекли още 48 часа, нека още малко поработим и сме готови да участваме във всякакъв дебат по темата, обърна се министърът към депутатите. Според мен целта на подобни терористични посегателства върху информацията не са в услуга на никого, каза Горанов. И добави, че не трябва да се хвали поведението на подобни хакери. Вътрешният министър Младен Маринов пък изчете хронологията на скандала и обясни, че по случая работят ДАНС, Държавна агенция "Електронно управление", IT отделът на НАП и ГДБОП. Съхранени са всички налични логове в системата на НАП, обясни той. Маринов даде да се разбере, че България не е искала съдействие от руската държава, а само от руския сайт, където са качени данните, но още нямало отговор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »