Цената на бензина в България чупи нови рекорди

Цената на бензина в България чупи нови рекорди
Снимка от гражданските протести на движение СИЛА срещу цените на горивата през 2011 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Поскъпването на петрола на международните пазари докара нова рекордна цена за бензина в България.

В обектите на "Шел" литър от масовия бензин А 95 достигна 2,74 лева, предаде „Труд" в петък, добавяйки, че някои от другите големите вериги също ще коригират тарифите си нагоре, а други ще се опитат да устискат до понеделник.

В четвъртък в Лондон определящият цените в Европа петрол сорт Брент поскъпна с 0,6% до 116,24 долара за барел (159 л), като от началото на седмицата суровината вдигна цената си с около 3%.

Очаква се при някои вериги скокът да е още по-фрапиращ и цената на бензина да удари 2,76 лв. за литър. Поскъпване ще има и при дизела и пропан-бутана, съответно с 3 и 4 ст./л.

Според изчисленията на търговци цените на нафтата ще се движат между 2,71-2,73 лв. за литър, а пропан-бутанът ще струва 1,26 лв.

Причината за скока е увеличението на цените на едро от рафинерията "Лукойл Нефтохим", което плътно следва динамиката на международните котировки.

Тя е повишила още в сряда едровата цена на А 95 с 3 ст./л, а в четвъртък - и на дизела и пропан-бутана.

От близо два месеца обаче компанията спря да публикува информация за цените на сайта си, както поиска Комисията за защита на конкуренцията, с мотива, че така ще се пресекат опити за договорки между търговците на дребно.

От "Шел" вчера коментираха, че следват тренда, вместо да изчакват и да се съобразяват с конкурентите.

"Все още обмисляме кога да вдигнем цените на горивата. Вероятно ще изчакаме още ден-два и увеличението ще влезе в сила от неделя или понеделник", прогнозира търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов пред "Труд" в четвъртък.

#бензин #„Еко Петролиум" #А 95 #„Лукойл" #„Лукойл Нефтохим" #цени на горивата #дизел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »