Филип Попов пита ГЕРБ : Страх ли ви е от неподкупните машини?

Филип Попов пита ГЕРБ : Страх ли ви е от неподкупните машини?
A A+ A++ A

„Плаши ли се ГЕРБ от честни избор без възможности за манипулация? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини?“. Това попита от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на БСП за България Филип Попов в пленарна зала. По думите му отговорът очевидно е да.

Той припомни, че в България се опитваме да въведем машинното гласуване преди повече от 5-6 години - експериментално с 1000, с 3000 машини а  управляващите сега тепърва откриват недостатъците на гласуването с машините. Филип Попов подчерта, че машинно гласуване има неоспорими преимущества - 0 процента недействителни бюлетини, a на последните парламентарни избори у нас броят им надхвърля 160 хиляди.

„В почти цяла Европа и в света машинното гласуване или е въведено, или предстои да бъде въведено – Англия, Италия, Франция, Холандия, Португалия, САЩ, Русия“, подчерта той.  Социалистът заяви, че е несъстоятелен аргументът, че само 8 процента от имащите право на глас използвали машинното гласуване, тъй като машини е имало само в 3 хиляди секции от 12 хиляди секции и истинското число е 27 процента от хората, гласували в секциите, където е имало машина. „Машините излизали скъпо. Ами скъпо ще излязат, когато се наемат за 70 процента от стойността им на закупуване. Ако тези машини се закупят и се използват за 20-30 избора напред, няма да излезе скъпо“, категоричен бе той. Попов подчерта, че всичко това се случва на фона на фрапиращо ниска избирателна активност, което е основният ни проблем. Той обясни, че това се дължи и на тежкия дефицит на доверие в България при преброяването и отчитането на гласовете.  „Когато липсва доверие в изборния процес, липсва доверие и в органите, излъчени чрез този изборен процес. Ерозира доверието и подкрепата на властта, а тя от своя страна подхожда агресивно и тоталитарно, за да се запази като власт, като първата жертва е демокрацията във всичките ѝ измерения- свобода на словото, основни права и свободи на гражданите“, заяви той.

Попов обясни, че държава, която си играе на проба грешка, на иди ми дойди ми и то с основополагащи норми, каквито са тези на изборното законодателство, не е модерна,  не е привлекателна и в никакъв случай не е правова.   Смиляна Нитова за машинното гласуване: С отменянето се прави крачка назад и това нарушава доверието в изборния процес   „Машинното гласуване увеличава прозрачността и демократичността на  изборния процес. Гласувалите с машина са около 159 хиляди избиратели.

Цифрите показват, че се увеличава броят на хората, които са гласували машинно. Те показват още и растящото доверие за машинното гласуване. А сега вие предлагате то да отпадне”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Смиляна Нитова. По думите й гласуването с машини позволява бързо и лесно да бъде обявяван изборният резултат, а е също и гаранция, че вотът ще бъде отчетен правилно. „Защо заради технически проблеми, които могат да се решат, да се променя законът, при това в посока лишаване на гражданите от демократичното им право да гласуват машинно? С това отменяне се прави крачка назад и това нарушава доверието в изборния процес”, категорична бе тя.   Надя Клисурска: При 6-7 процента недействителни бюлетини- това говори, че трябва да се обърнем тъм машинното гласуване   „Каква разяснителна кампания беше проведена за машинното гласуване? Аз твърдя, че умишлено саботирате машинното гласуване. Всички аргументи, които предлагате – за това, че в Европа не се гласува машинно, за това, че стойността на 1 глас при машинно гласуване е висока, по никакъв начин няма да докаже на българските граждани, че вие не целите манипулация на вота наесен. При машината може да се провери вотът  и да не се допуска грешка, гласът да бъде отчетен. При 6-7 процента недействителни бюлетини, това говори, че действително трябва да се обърнем към машинното гласуване”. С тези думи се обърна  от трибуната на парламента народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници