Британски експерт: Атентатът в Бургас няма връзка с българската външна политика

Британски експерт: Атентатът в Бургас няма връзка с българската външна политика
Британският експерт Надим Шехади (вторият отляво надясно) смята, че атентатът в Бургас не е следствие от външната политика на България. Снимка: Чатъм Хаус
A A+ A++ A

Терористичният акт от 18 юли на летище Бургас, при който бяха убити петима израелци и един българин, не е свързан с външната политика на България според Надим Шехади - научен сътрудник в британския Кралски институт по международни отношения „Чатъм Хаус" (Chatham House).

„Както вече споменах в едно предишно интервю за българска медия, не виждам връзка между двете събития и бях изненадан от случилото се в България", заявява Шехади в интервю за Медиапул, публикувано в петък.

„Основният ефект от един терористичен акт е, че поражда чувство на гняв и желание за отмъщение от една страна, и усещане за вина и обвинения от страна на жертвите – от друга. Въпроси като: Защо това се случи на нас? Какво са направили, за да заслужат това? Сами ли станаха жертва? Трябва ли да променим възгледите и поведението си, за да избегнем такива нападения в бъдеще... Когато това се случи, терористите са успели. Това е феноменът, на който станахме свидетели в Лондон след експлозиите на 7-и юли и дори и в САЩ след терористичната атака на 11-и септември в Ню Йорк", обяснява още експертът.

„Основната цел на терористичното нападение е неговият психологически ефект, то е мощно, защото винаги изглежда нерационално, жертвите са случайни и невинни хора, би могло да се случи във всяка държава, в която има израелски туристи. Всеки опит да се намери рационално обяснение в крайна сметка оправдава действията на терористите и играе за тях", обобщава Шехади по повод целите на терористите.

Британският експерт призовава да се изчака разследването на атентата в Бургас, но все пак допуска, че може да има „иранска връзка" в нападението, както твърди правителството на Израел, което обвинява и Техеран, и проиранската ливанска групировка Хизбула.

„Мисля, че трябва да изчакаме резултатите от разследването на българското правителство, за да отговорим на повечето от тези въпроси. Логистиката е важна, за да бъдат намерени извършителите. Ако Иран е намесен чрез своята "ръка" Хизбула, тогава една от целите би могла да бъде да има война с Израел, за да се обедини отново лагера на "съпротивата" и Хамас да бъде отново приобщен към него", заявява той.

#Трагедия в Бургас #атентатор #терорист #атентат #Бургас #Израел #израелски туристи #израелци #муле #атентатор камикадзе #камикадзе #атентатор самоубиец #терористичен акт #тероризъм #Сарафово #летище Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"