Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите й

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите й
A A+ A++ A

"Изключително неприятна атака, информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лица, чиито лични данни са били изтеглени". Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

"От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до сървърите на НАП. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършва преглед на системата, за да се минимизират опити за нови хакерски атаки”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

„Има изтекли не само лични данни, но и данъчно осигурителна информация. Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение”, посочи още Горанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »